Uzay çöpleri, geleceğin en büyük problemlerinden bir tanesi. Zira NASA’nın yaptığı ölçümlere göre Dünya yörüngesinde 6.000 ton ağırlığında uzay çöpü var ve bunların yeryüzüne düşme olasılıkları da bulunuyor. Yaşanan yeni bir gelişme, aslında nasıl risk altında olduğumuzu gözler önüne seriyor.
Yörünge enkaz temizleme şirketi Astroscale, alçak yörüngede başıboş dolaşan bir uzay çöpünü görüntülemeyi başardı. Bir ilk olarak kayıtlara geçen olayda fotoğrafı çekilen uzay çöpü, 11 metre uzunluğundaki bir roket parçasıydı.
İşte Dünya’nın alçak yörüngesinde başıboş dolaşan o uzay çöpü
Astroscale’in uzaya gönderdiği ADRAS-J uydusunun sahip olduğu enkaz temizleme cihazı tarafından çekilen görüntü, önemli bir dönemin başlangıcı. Bu uzay çöpü, enkaz temizleme cihazının sadece 50 metre uzağında bulunuyor. Cihaz şimdi bu çöpe yakınlaşmaya çalışacak. Daha sonra da robot kollar devreye girecek ve bu çöpün yönetimi ele alınacak. Enkaz temizleme cihazı, sonraki aşamada da bu çöpü yörüngenin dışına götürecek. Böylelikle yeryüzü için bir risk kalmamış olacak.
NASA’ya göre Dünya yörüngesinde başıboş dolaşan milyonlarca uzay çöpü var. Bu çöpler sadece yeryüzü için değil, Uluslararası Uzay İstasyonu gibi hâlihazırda kullanılmakta olan uzay araçlarını da tehlikeye atıyor. İşte yapılan enkaz temizleme çalışmaları bu yüzden kritik. Bakalım ADRAS-J, amacına ulaşabilecek mi…