Denizli’de Dikey Tarım ile Safran Hasadı Heyecanı

Denizli’de Safran Üretim Tesisi İlk Hasadını Yaptı

Denizli’de çocukluk arkadaşı olan Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu, Türkiye’de bir ilke imza atarak topraksız dikey tarım safran üretim tesisini kurdu. Safran, tıp alanından gıda sanayisine kadar pek çok alanda kullanılan ve kırmızı altın olarak bilinen bir baharattır. İki arkadaşın kurduğu safran tesisinde, ilk hasat heyecanı yaşandı.

Safran, organik gıda boyası ve kanser önleyici özellikleriyle bilinir ve tarihte kumaş boyamada da kullanılmıştır. İşletme sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar’ı safran hasatını ziyaret ederek, tesisleri hakkında bilgi verdi. Safran üretimine önem veren işletme sahipleri, milli ekonomik menfaatleri göz önünde bulundurarak yüksek katma değerli ürünler yetiştirmeyi ve sürdürülebilir tarım stratejileriyle küresel piyasalara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bu amaçla 5 milyon dolarlık bir yatırım hedeflediklerini söyleyen işletme sahipleri, Türkiye’nin eski önemli safran ihracatçılarından biri olmasına rağmen son yıllarda üretimin hızla azaldığına dikkat çekti.

Türkiye’de yaygınlaştırılmaya çalışılan safran üretiminin iç pazarda değerlendirilip belirli bir seviyeye geldikten sonra dış piyasalara açılacağını belirten işletme sahipleri, bu yıl ithal edilen 100 bin adet safran soğanından çiçeklerin çıkmaya başladığını söyledi. Safran çiçeklerinin toplanarak kurutulduğu sürecin 10-15 gün sürdüğü ve üründen 3-4 yıl boyunca verim alınabileceği vurgulandı.

Kaynak

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top